30 Kasım 2017 Perşembe

Trabzon mtDNA Haplogrupları

Bu haftaki yazımda hem merak edilen hem de fazlasıyla ihmal edilen mtDNA üzerine bir yazı yazacağım, bu yazı ile Trabzon Y-DNA ve mtDNA yazı serisini bitirip diğer halklara geçeceğim.

Bu çalışmada 25 Trabzonlunun mtDNA’ları ile oluşturduğum tabloyu yayınlayıp bunlarla alakalı kısaca bilgilendirme yapacağım. Trabzon’da Y-DNA çeşitliliği sadece 9 iken mtDNA çeşitliliği 15. Bu sonuçlardan bazıları yeterinde ayrıntılı analiz edilmemiş sonuçlar, bu da bu konuyu araştırması ve sonuç çıkarması hayli zor bir duruma sokuyor.


Tabloyu yayınlayarak başlayalım;






K1a: Anadolu, Kafkasya , Doğu ve Güney Avrupa’da yaygındır. Trabzon’da en yaygın alt dalı K1a4’tür, bu dalın Neolitik çiftçilerin ana dalı olduğu düşünülüyor. Bir diğer dalı ise K1a1’dir (bu dal Barcın Höyük’te de bulunmuştu).






U3: Anadolu, Balkanlar ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde yaygındır. Trabzon’dakilerin tamamı U3b2’dir, alt dalı bilinen örneklerden yola çıkarak U3b2a olmaları da muhtemeldir. Bu dal İtalya, Türkiye ve Ermenistan’da yaygındır.





U5: Trabzon’dakilerin tamamı U5a1a dalıdır, Hint-Avrupa kültüründen gelen bu dal Yunanistan’daki elit Miken mezarlarında bulunmuştur. Proto-Yunan dilinin Yunanistan’a taşıyıcılarından olduğuna inanılıyor. Kuzey, Orta ve Doğu Avrupa’da yaygındır.




H5: Avrupa başta olmak üzere, Anadolu ve Levant’ta yaygındır. En yüksek oranda Galler, Slovenya, Litvanya, Belçika gibi ülkelerde bulunuyor.





H1: Avrupa’da en baskın mtDNA haplogrubudur.




J1c: Trabzon’da bulunan dalı J1c17’dir. Bu dal Sardinya’da ve Neolitik Almanya’da bulunmuştur.


H14: İtalya’dan İran’a kadar geniş bir coğrafyaya yayılmıştır.
 

H20: Neolitik Katalunya örneklerinde rastlanan bu haplogrup İngiltere, Macaristan, İtalya ve Kafkasya çevresinde yaygındır.



T2: Yakın Doğu ve Güney Avrupa’da yaygındır. Trabzon’da bulunan dalları T2c1 ve T2e’dir.




W6: İngiltere’den Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyada yaygındır.


HV4: Mezopotamya’dan Batı Avrupa’ya kadar bulunur.


U2: Trabzon’da bulunan dalı U2e1’dir.  Bu dal Batı ve Kuzey Avrupa’da yaygındır.


X2e: Avrupa ve Yakın Doğu’da yaygındır.


N1b: Orta Doğu, Kafkasya ve  Avrupa’da yaygındır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder