17 Kasım 2017 Cuma

Trabzon Y-DNA Oranları

Önceki yazımda dünyadaki Y-DNA dağılımlarını belirttikten sonra bu yazımda Trabzon ili haplogrup dağılımlarını ele alacağım.

Bu çalışma tamamen benim kişisel araştırmalarıma ve bireysel test sonuçlarına dayanmaktadır. Araştırmada 90 Trabzonlunun Y-DNA (baba soyu) sonuçları kullanılmıştır ve belli aralıklarla güncellenecektir. İlçe İlçe sonuçları da ilerleyen yazılarımda paylaşacağım.


Trabzon haplogrup tablosu



Pasta grafikte yer alan haplogrupları daha derinlemesine inceleyelim;


G2a-M406: Trabzon’daki G2a’ların en baskın alt dalı. Anadolu en yoğun olduğu coğrafyadır. Antik Anadolu haplogruplarından biridir. Trabzon’da en baskın haplogruptur ve her ilçede yaygındır. Diğer G2a dalları ise genellikle FGC7535'tir.



L1b (Pontic Cluster, PH8+): L1b’nin doğu Karadeniz bölgesinde yoğun olarak görülen alt dalıdır, Trabzon’un doğusundan itibaren yoğun olarak görülür. Trabzon’daki oranının örneklerin çoğunun doğu Trabzon’a ait olmasından dolayı normalden yüksek göründüğü kanısındayım, aritmetik dağılım yapılırsa oranı yaklaşık %18-20 arasında olacaktır.



J2a: Trabzon’da yaygın olan alt dallarının neredeyse  tamamı M67 ve M92 dallarıdır. M67 dalları Kafkasya, Anadolu ve Güney Avrupa ülkelerinde bulunur, bu guruplar Anadolu üzerinden Avrupa’ya göç etmişlerdir. M92 Anadolu ve Avrupa’da yaygındır. Trabzon’daki oranı muhtemelen %23-25 civarındadır.


M67

M92


J1a-J1b: J1a’nın S12192 alt dalına sahip kişiler Kohanim (Yahudi rahip kastı) dallarına mensuplardır,
diğerleri ise Anadolu dallarındandır.



E1b: Büyük çoğunluğu V13 olan bu dal Trabzon’da %7 civarıdır, en yoğun olduğu yer Yunanistan ve Balkanlar’dır.



I2a: Balkanlar, Doğu ve Batı Avrupa’da yaygındır. Trabzon’daki oranı %6 civarıdır.




R1b: Trabzon’da %7 civarıdır. Büyük çoğunluğu Z2103 dalındandır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder